14 Mart 2017 Salı

YETKİNLİĞİN FORMÜLÜ

Bir İ.K. Uzmanının bilmesi gereken en önemli noktadır, "yetkinlik". Kısaca, bir işi yapma düzeyi diye tanımlansa da, aslında bu kadar basit değildir. Yetkinlik, biraz deşildiğinde içinden "Yetenek" ve "Yapabilirlik" çıkar. Yetenek, "kişilik" ve "beceri"'den oluşurken, yapabilirlik; "bilgi" ve "tecrübe"den oluşur. Bir İ.K. uzmanı, doğru işe doğru insanı alabilmesi için, kişilikleri iyi bilmesi, bu konuda eğitim alması gerekir. Çünkü, her insan, her şey olmaz. Bazı işler, bazı kişilikler için uygunken, bazı kişilikler için uygun olmayabilir. Ayrıca, hangi iş kollarının hangi becerilerin gerektirdiğini bilmek, bu becerilerin gelişimi için, hangi eğitimlerin, hangi düzeyde alınmasını bilmek zorundadır İ.K.'cı. Çünkü, yetkinlik sadece yetenekten oluşmaz, bir diğer adımıdır, "yapabilirlik". Yapabilirlikte sadece bilgi değil, yaşanmış tecrübedir aynı zamanda... Eğitim; bilgi ve yaşanmış tecrübeyle harman edilirse, tadına doyulmaz bir hal alır usta eğitimcinin elinde... Bu yüzden, her kişinin harcı değildir, her eğitimi vermek. O işin uzmanı, er kişidir, yetkinliklidir o konuda. Bilirse bunu bir İ.K.'cı, doğru işe doğru insanı alır; eğitir onları, yetkin eğitimcinin elinde...
İşte, yetkinliğin formülü... Yetkinlik = Yetenek + Yapabilirlik... Einsten yaşasaydı, belki şöyle yazardı bu formülü: y = 2y

Resimdeki yetkinlik tablosu forekse çıktı alıp, odanıza asmak isterseniz, yüksek çözünürlükte PDF dosyası linki aşağıdadır.
Yetkinlik Nedir Tablosu indir (379 Kb)

YETKİNLİK DÜZEYİ TABLOSU

İşletmelerde personel seçme ve yerleştirmenin temeli; aranan yetkinliklere uygun personelin bulunmasına bağlıdır. Yetkinlikte iki düzey vardır: "Yetenek" ve " Yapabilirlik".  "Yetenek"; kişilik ve beceriyi düzeyini gösterirken, "Yapabilirlik"; ise bilgi ve yaşanmış tecrübeleri gösterir. İşletmeye alınacak bir personelin tecrübe ve bilgisi ne kadar yüksek olursa olsun, yeteneği bu işe uygun değilse, yetkinlik düzeyi düşük demektir. Yetenek düzeyi (yani kişilik ve becerisi) kolay kolay artırılamaz. Çünkü, kişilik kolay değişmez, beceri ise o kişide yok ise kazandırılamaz. Ancak, o kişide o işle ilgili beceri var ise, eğitimle geliştirilebilir.
İşletmeye alınacak bir personelin kişiliği ve becerisi o pozisyon için uygun ise mesleki tecrübesi ve bilgisi az ise yetki düzeyi yine düşük olacaktır. Ancak, yapabilirlik düzeyi eğitimle ve tecrübe aktarımıyla giderilir. Böylelikle personelin yetkinlik düzeyi yükseltilmiş olur. Personelin işe alım sürecinde kişilik ve beceri düzeyi; kişilik testleri veya değerlendirme merkezi uygulamalarıyla ölçülebilir.

Tabloyu forekse baskı almak istiyorsanız, yüksek çözünürlükte PDF dosyasını aşağıdaki linkten indirmenizi tavsiye ederiz.
Yetkinlik Tablosunu indir (169 Kb)