Yaşamımızın büyük bir kısmı çalışma ofislerinde geçiyor. Peki, ofis hayatımız nasıl geçiyor? "Herşey yolunda" diyorsanız problem yok. Bir de "herşey yolunda" gözüküp, "hiçbirşeyin yolunda gitmediği" ofisler var.
Nedir "Gizli Çatışma"?
Ofiste çalışanlar, görünürde birbirleriyle harika anlaşıyor gibidirler. Fakat, biraz deştiğinizde bazı kişilerin aralarında husumet olduğunun farkına varırsınız. Gizli bir çatışma içindedirler. Yüzlerine gülerler, arkalarından aleyhlerinde konuşurlar. Yüzlerine överler, arkalarından söverler. Dost gibi görünürler, ama gizliden düşmandırlar. Siz, ofiste herşeyin yolunda gittiğini zannetseniz, amma aslında perde arkası karışıktır. Fırsat bulsalar, birbirlerini bir kaşık suda boğarlar.
Peki "Gizli Çatışma"lar nasıl oluşur?
Çalışma hayatında ister kendi adınıza çalışın, ister ekip halinde, çatışmalardan kaçmak imkazsızdır. (1)Yaratıcı
Liderlik Merkezi (Center for Creative Leadership) Nisan 2005 bülteninde
okurlarına işyerlerinde çatışmanın nasıl ele alındığını sordu, 237
okurdan cevap aldı. Araştırmaya gelen cevaplar, çatışma söz konusu
olduğunda, çok sayıda kurumun başını kuma gömdüğünü gösteriyor. İlginç olan, araştırmaya katılanların yüzde 44'ünün çatışmanın kurumda alttan alta sürdüğünü ancak gözardı edildiğini söylemesi. (2)
"Gizli Çatışmalar" nasıl çözülür?
Aslında gizli çatışmaların çözmek üst yöneticilere düşüyor. Problemi zamanında, fazla büyümeden tespit edip, gerekli müdaleleri yapmaları gerekir. Grup içinde böyle bir çatışma farkedildiğinde, çözüm için üst yönetime bilgi verilmeli, kişilerin aralarının düzeltilmesi için birlikte çözümler aranmalıdır. Örneğin; böyle durumlarda haftalık toplantıları farklı ortamlarda yapmak, grup içindeki personelin doğum günlerini birlikte kutlamak, personel ziyaretlerine grupça gitmek, grup içindeki yakınlaşmaları, dostlukları arttırır, problemlerin zamanla çözümlenmesini sağlar. Birbirleriyle daha fazla vakit harcayan kişiler, birbirlerinin kusurlarını değil, güzelliklerini, artılarını, olumlu yönlerini gördükçe birbirleriyle "gizli çatışmayı" bırakıp, samimi ilişkiler kurmaya başlarlar.
Peki, bunlarda çözüm vermezse, o zaman üst yöneticinin neşterini çıkartıp, bu iki kişinin bağlarını kesmesi, birbirlerinden uzak departmanlara vererek bu kişileri birbirlerinden ayırması zorunlu hale gelir. Aksi taktirde bu kişiler arasındaki "gizli çatışma", şirket verimliliğine ve işleyişine zarar verebilir.
Kaynakça:
(1) http://www.kaynakdergisi.net/makaleler.asp?sayi=23&sira=164
(2) http://www.kaynakdergisi.net/makaleler.asp?sayi=23&sira=167